Det hela började 1973.
Då bestämde sig fem unga män från Tjeckoslovakien för att investera en tipsvinst i en restaurang.
Sedan dess har det hänt en del.

Förutom att Berlinmuren har rivits och Tjeckoslovakien delats har Linnégatan gått från att ha två restauranger till att bli ett av Europas krogtätaste stråk. Medan alla dessa krogar byter ägare, namn och inriktning, förblir vi Prag på hörnet där atmosfär och hemlagad kvalité står i fokus.

Visst, det har hänt en del här med. De sista tre tjeckerna pensionerade sig slutligen 2007, men först sedan de försäkrat sig om att Prag skulle förbli detsamma. Lokalen har fått sig ett par ansiktslyft, ändå är allt sig likt på något sätt.

Meny och ölutbud har breddats men många av rätterna från 1973 är kvar och lagas fortfarande på samma vis trots att vi numera har både bardisk och sommartorgservering, för övrigt en av Göteborgs trevligaste. Nytt för i år är vår göteborgssommaranpassade inne-ute-servering. Den är helt klart utanför inne, men ändå rätt inne för att vara ute, ja ni fattar.

Hösten 2015 tog vi ett härligt steg i Pilsnerutvecklingen och blev en Pilsner Urquell Tankovna. Våra fyra tankar fylls varje vecka med opastöriserad, pinfärsk pilsner, speciallevererad från Plzen. Färsk opastöriserad Pilsner Urquell är rik, fyllig, med rund maltkropp och bitterljuv och kryddig med uttalade humlearomer och är en utsökt ljus lager med hög drickbarhet och såpass komplett att det egentligen inte behövs någon annan öl. Alls.

Vi rekommenderar att ni prövar de tre vanligaste hällningarna  – krispig, len och mjölkig  – för att få uppleva pilsnerns alla smakegenskaper. Men det viktigaste är, kräv skum.

Trots att vi gillar att utvecklas släpper vi inte det ursprungliga konceptet. Det som handlar om ost, hemlagat, rustikt och östeuropeiskt, om stämning, konst och pilsner. För det kan vi inte. Det sitter i väggarna, i gästerna och i personalen. Tjôtet, grytorna och det varma vinet är lika självklart inne hos oss som regnet och vinden är utanför fönstret.

 

Vi gillar god mat, vi gillar stämning och vi gillar pilsner.
Det borde alla göra.