Det hela började 1973.
Då bestämde sig fem unga män från Tjeckoslovakien för att investera en tipsvinst i en restaurang.
Sedan dess har det hänt en del.

Förutom att Berlinmuren har rivits och Tjeckoslovakien delats har Linnégatan gått från att ha två restauranger till att bli ett av Europas krogtätaste stråk. Medan dessa nya krogar byter ägare och tävlar om att ha de mest internationella menyerna, förblir vi en kvarterskrog där atmosfär och hemlagad kvalité står i fokus.

Visst, det har hänt en del här med. De sista tre tjeckerna pensionerade sig slutligen 2007, men först sedan de försäkrat sig om att Prag skulle förbli detsamma. Lokalen har fått sig ett par ansiktslyft, ändå är allt sig likt på något sätt. Meny och ölutbud har breddats men många av rätterna från 1973 är kvar och lagas fortfarande på samma vis. Vi har numera en bardisk att hänge sig vid och vi har byggt ut både inne och ute.

Vår torgservering med paviljong och takterrass är en av Göteborgs trevligaste och vi har i flera år varit med på Way Out West där vi lanserat den perfekta festivalmaten; Pragburgaren.

Hösten 2015 tog vi ett härligt steg i Pilsnerutvecklingen, vi blev en Tankovna. Med minutiösa förberedelser – bland annat genom att hela personalen fick en tredagarsutbildning i Plzen på Pilsner Urquell-bryggeriet. På plats lärde vi oss allt om att brygga pilsner, hälla pilsner och dricka pilsner.

Efter fullbordad skolning fick vi bli en av två restauranger i Sverige som har äran att servera detta flytande, opastöriserade och färska pilsnerguld från tank. Våra fyra tankar fylls på torsdagar av en tankbil – som har kört rakaste vägen från Plzen – med den färskaste Pilsner Urquell du kan tänka dig.

Trots att vi gillar att utvecklas släpper vi inte det ursprungliga konceptet. Det som handlar om ost, hemlagat, rustikt och östeuropeiskt, om stämning, konst och pilsner. För det kan vi inte. Det sitter i väggarna, i gästerna och i personalen. Stämningen, tjôtet, grytorna och det varma vinet är lika självklart inne hos oss som regnet och vinden är utanför fönstret.

 

 

Vi gillar god mat, bra stämning och riktig pilsner.
Det borde alla göra.