Det hela började 1973.

Då bestämde sig fyra unga män från Tjeckoslovakien för att investera en tipsvinst i en restaurang. Sedan dess har det hänt en del.

Förutom att Berlinmuren har rivits och Tjeckoslovakien delats har Linnégatan gått från att ha två restauranger till att bli ett av Europas krogtätaste stråk. Medan alla dessa krogar byter ägare, namn och inriktning, förblir vi Prag på hörnet där atmosfär och hemlagad kvalité står i fokus. Visst, det har hänt en del här med. De sista tre tjeckerna pensionerade sig slutligen 2007, men först sedan de försäkrat sig om att Prag skulle förbli detsamma. Lokalen har fått sig ett par ansiktslyft, ändå är allt sig likt på något sätt.

Meny och ölutbud har breddats men många av rätterna från 1973 är kvar och lagas fortfarande på samma vis trots att vi numera har både bardisk, sommartorgservering med paviljong och Göteborgs minsta takterrass. Vi har även installerat en göteborgssommaranpassad inne-ute-servering. Den är helt klart utanför inne, men ändå rätt inne för att vara ute, ja ni fattar.

Hösten 2015 tog vi ett härligt steg i Pilsnerutvecklingen och blev en Pilsner Urquell Tankovnabar. Våra tankar fylls varje vecka med opastöriserad och pinfärsk pilsner speciallevererad från Plzen. Vi rekommenderar att ni prövar de tre vanligaste hällningarna – šnyt, hladinka och mlíko – för att få uppleva pilsnerns alla smakegenskaper. Men det viktigaste är, kräv skum. Pilsner utan skum är som kärlek utan kyssar, det är sedan gammalt.

Trots att vi gillar att utvecklas släpper vi inte det ursprungliga konceptet. Det som handlar om ost, hemlagat, rustikt och östeuropeiskt, om stämning, konst och pilsner. För det kan vi inte. Det sitter i väggarna, i gästerna och i personalen.

Tjôtet, grytorna och det varma vinet är lika självklart inne hos oss som regnet och vinden är utanför fönstret.

Vi gillar god mat, vi gillar stämning och vi gillar pilsner. Det borde alla göra.

Maten

Några av våra rätter har vi haft på menyn ända sedan 1973, andra är nya alldeles från i år. Ibland ändrar vi någon detalj på våra populära klassiker och gör dem ännu bättre, men i stort sett har de inte ändrats på över fyrtio år, vi gillar ju det mesta som det är. Om du har allergier eller om det är något annat du funderar på – fråga oss så hjälper vi dig.

Smaklig måltid!